maandag 30 september 2013

1e workshop

Afgelopen week hadden wij op school een eerste workshop in onze Module 'Muzische School'. Een erg leuke workshop, moet ik zeggen. Een leuk en interactief voorstellingsmoment, gegeven door docenten voor studenten.
Men vertrok van het kinderboek "Pilasso en de Kunstplaneet" om onze nieuwsgierigheid op te wekken (en dat lukte heel aardig!). De gevarieerde opdrachten tussen het voorlezen van het verhaal waren te gek! Hierdoor werd het luisteren afgewisseld met actief bezig zijn in groepjes van 4. Dit zorgde ervoor dat na de opdracht, iedereen aandachtig verder luisterde naar het vervolg van het verhaal.
Van deze sessie draag ik heel wat leuke ideetjes mee om in mijn klasje te kunnen gebruiken.
Al gauw werd ons het thema van dit jaar duidelijk: jaren '60 !
We gaan dus werken rond de swinging sixties, tijd van de maanlanding, de Kennedy's, de Vietnamoorlog, flower power, the Beatles en nog zo veel meer!



-------------------------------------------------- Sessie ---------------------------------------------------------------
Per groepje geef je aan de leerlingen kleine gekleurde blaadjes papier. Bij elke kleur kiezen ze een geluid, een klank. Deze geluiden plaatsen ze in een bepaalde volgorde zodat het één mooi geheel werd. (MUZIEK)
De volgende opdracht is met een startzin een rijmpje verder aanvullen. Eenzelfde startzin zorgt voor verbazend vele grappige gedichten. (MUZISCH TAALGEBRUIK)
In het verhaal ging het over een machine die Pilasso en zijn vriend op de maan moest brengen. Hiervoor kan je de leerlingen per 2 laten werken. De ene tekent met z'n vinger op de rug van de ander. De ander probeert datzelfde op papier te tekenen. Geen eenvoudige opdracht, wel mooie resultaten! (MEDIA, BEELD)
Nadien mogen de leerlingen alleen, per 2 en met hun groepje brug vormen om zo naar de overkant gaan. (DRAMA)
Als laatste tekenen de leerlingen hoe zij denken dat de kunstmaan eruit ziet. (BEELD)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten